Bejelentkezés

Hibás jelszó? Register

Kosár megtekintése

Krúdy Gyula

A has ezeregyéjszakája

Az étkezés kultusza nemegyszer felülmúlja a nő és a szerelem jelentőségét, állítja Krúdy. De vajon tudnak-e az emberek úgy enni, ahogy a természet rendje megköveteli? A több, mint ötven elbeszélést és karcolatot tartalmazó kötet a gyomor örömeiről szól. Krúdy hőseivel együtt hosszú estéket tölthetünk Pest-Buda kisvendéglőiben, belehallgathatunk az evés-ivás közben szövődő beszél­getésekbe, magunkba szívhatjuk a „boldog békeidők” atmoszféráját. Milyen a jó kocsmaillat? Miért a legtáplálóbb étel a varjúleves? Miből főzik a levesek hercegét, a ráklevest? Mi a gábli? Milyenek a szép magyar hasak? Hogyan készítik Ujházi levesét és Esterházy rostélyosát? A gasztronómiai kalandozások közepette feltűnik Szindbád is, aki az elveszett múlt nyomát keresve utazik. A kötetben a „gyomorkalandok” mellett olvashatunk Petőfi Zoltán, Petőfi Sándor fiának utazásairól, továbbá arról, miért örvendett Ferenc József öreg korában is kitűnő egészségnek, és hogyan kapcsolódik a szarvasgombás bélszínszelet a nagy operaszerző, Rossini nevéhez. A válogatás nagy része elfeledett vagy kevésbé ismert Krúdy írásokat közöl.

Leírás

416 oldal.

Keménytáblás, védőborítóval.

A szöveget gondozta és válogatta: Krúdy Zsuzsa

További információk

Tömeg 600 g
Méretek 146 x 39 x 201 mm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

A szerzőről

Author

A modern magyar prózaírás egyik legkiválóbb mestere. Egy dzsentri apa és egy paraszti sorból származó anya gyermekeként született. Első írásai már gimnazista korában megjelentek különböző vidéki lapokban. Nem tartozott semmilyen irodalmi csoportosuláshoz, a ma útját járta. Kicsapongó, bohém életet élt, ugyanakkor elképesztően termékeny író volt, mintegy háromezer elbeszélést, novellát, és közel hatvan regényt írt élete során.