Bejelentkezés

Hibás jelszó? Register

Kosár megtekintése

Rodney Garland

A számkivetett szív

„Gyapjúzakós barátunk épp a katonával távozott a pubból, amely most már tényleg zsúfolttá kezdett válni. Gyorsan ment a hadművelet. Fél órába se telt. Fognak egy taxit, vagy felszállnak egy buszra, és fél órán belül már egymás karjaiban lehetnek.”

 

Két dolgot kínál ez a könyv: egyfelől egy Sherlock Holmes- és Poirot-típusú, gondolkodós krimit, a nyomozás izgalmával, talányokkal, zsákutcákkal és fordulatokkal. Másfelől a könyv végigpásztázza az 1950-es évek Londonját, az angol társadalom különböző rétegeit is, és felhasználja az akkor még újdonságnak számító pszichoanalízis elemeit is. Ki ölte meg Juliant, és főleg: miért? Azért, mert meleg volt? Van egyáltalán köze a melegségnek ehhez a tragédiához? Az elbeszélő, aki pszichiáter, maga is meleg, és egyre kínosabban érinti, hogy belekeveredik a dologba, de nem tud kiugrani belőle, végig kell járnia az utat.
A fordulatos regény további érdekessége, hogy írója magyar volt: Hegedűs Ádám, aki fiatal kora óta Angliában élt, kifogástalanul megtanult angolul. Álnéven, angolul írt; nyilván sok önéletrajzi elem és tapasztalat van beleszőve ebbe a regénybe. Nem volt boldog élete. Szolgáljon elégtételül a szerzőnek, Hegedűs-Garlandnak, hogy most az anyanyelvén is megjelenik a legsikeresebb regénye.

Nádasdy Ádám

Leírás

304 oldal.

Kartonált.

 

Borítógrafika: Száraz Nóra

Fordította és az utószót írta:
Bojti Zsolt

További információk

Tömeg 370 g
Méretek 140 x 25 x 200 mm

A szerzőről

Author

A magyar származású író Kolozsvárott született értelmiségi családban. 21 éves korában Angliába utazott diplomáciai szolgálatra és nyelvet tanulni. Miután felhagyott diplomáciai karrierjével, újságírói pályára lépett. Élt Londonban, Párizsban és Budapesten is. Számos életrajzi és ismeretterjesztő művet írt. Magányos életet élt, és feltételezések szerint öngyilkos lett londoni lakásában. A számkivetett szív egyetlen jelentős szépirodalmi műve. Számos kiadást megért mind az író életében, mind a halála után. Magyarul most olvasható először.